Menü

A történetek az emberi élet szerves részét képezik, mióta világ a világ, hiszen már a barlangrajzok, az éjszakai tűz körüli mesék vagy a különböző pletykák is az emberek közötti kapcsolódás és tudásmegosztás eszközei voltak. 

Ezek a történetek formálták megértésünket a világról, a csillagokról, a természeti jelenségekről, az állatokról, és segítettek abban, hogy nagyobb emberi közösségek jöjjenek létre — tehát részben ezeknek köszönhetjük a túlélést a vadonban. 

Az évszázadok során pedig a történetmesélés még tovább fejlődött, és a kultúra, az ünnepeink, a mindennapi életünk alapjává vált. Emiatt a modern technológiai világban a történetek szerepe továbbra is meghatározó, legyen szó akár a játék-, a film- vagy a reklámiparról, ahol bár teljesen új formákban, de ugyanazzal a régi erővel hatnak ránk. 

A történetek tehát nem csupán szórakoztatnak, hanem hasznosak is — meghatározzák világunkat, alakítják gondolkodásunkat és összekapcsolnak minket, embereket.

Emiatt pedig igen fontos szerepük van a digitális térben, illetve az online marketingben is.

A történetek szerepe az emberi életben

A történetmesélés ereje tehát igen mélyen gyökerezik az emberi természetben, és komoly hatást gyakorol mindarra, ahogyan a világot értelmezzük és ahogyan döntéseinket meghozzuk. 

A sztorik azonban nem csak az ősi időkben és a természeti jelenségek, csillagképek vagy a vadonban élő élőlények által öltenek testet, hanem a modern emberi világban is meghatározó szerepet játszanak, legyen szó a különböző hagyományokról, ünnepekről vagy akár a digitális világban való tájékozódásról.

Mit is jelent ez pontosan?

Gondoljunk csak a karácsonyi ajándékozásra, amelynek gyökerei nagyon messzire nyúlnak vissza, de a mai napig egy meghitt, szinte eredeti formájában megmaradt családi történetet mesél el minden évben, ahol a szeretet, a Mikulás vagy Jézuska, a család félretesz minden hitetlenséget vagy ellentétet, és együtt ünnepli az eseményt. Vagy ugyanitt megemlíthetjük a húsvéti locsolás hagyományát is, amely szintén a régi történetmesélés formája, hiszen minden családban és közösségben saját története van, amit újra és újra elmesélnek — ezáltal például kultúrától függően saját locsolóversek születnek, amelyek nemzedékről-nemzedékre apáról fiúra szállnak. A Valentin-nap eredete is egy történetből fakad, és egy olyan hagyomány, amely az érzelmi kapcsolatok és szerelmi történetek köré épül, és amely hatással van arra, hogyan látjuk és éljük meg a párkapcsolatokat.

És ezzel el is érkeztünk a modern időkhöz, amikor a karácsonyi ünnepek, a húsvéti locsolás vagy a szerelem napja mind-mind termékekben, reklámokban, és a konzumerizmusban öltözz testet.


 A régi történetek — modern formában

A modern világban a történetmesélés nemcsak a hagyományokban, hanem a technológiai fejlődésben is megjelenik. 

Az online marketing világában a storytelling kiemelt szerepet kapott, különösen az olyan platformokon, mint az ingyenes közösségi média (pl.: Facebook) vagy a fizetős reklámok (pl.: Google Ads). 

Azok a vállalatok, amelyek képesek voltak hatékonyan alkalmazni a történetmesélést a kampányaikban, nagy előnyre tettek szert. 

Vegyük például a Nintendo Switch sikertörténetét, amely egy több generációval ezelőtti játékkonzolt bújtatott modern köntésbe — és a modern történetmesélése (pl.: tévéreklámok helyett közösségi média hirdetések, streamerek támogatása, stb.) révén egy internet előtti hagyományos konzolgyártó cégből a modern gaming ipar egyik vezetőjévé vált.

Hasonló remek példát tudunk kiemelni a filmiparból is, a Netflix ugyanis szintén egy remek példa arra, hogyan lehet egy vállalkozás történetét újraírni: egy egyszerű offline videókölcsönzőből a világ legnagyobb streaming platformjává vált, amely milliók életében játszik központi szerepet a mindennapi szórakozás biztosításában. A Netflix sikere nagyrészt annak köszönhető, hogy képes volt újragondolni a cég filozófiáját, és a történeteit egy olyan új formában elmesélni, amelyben a felhasználók közösséget és személyes élményt találtak, és mindez rezonált a modern világgal.

A Microsoft is egy kiváló példa arra, hogy miként alkalmazkodik egy lusta behemót a változó technológiai környezethez — az Xbox segítségével ugyanis a Microsoft nemcsak az internet hajnalának egyik kulcsszereplője volt, hanem a gaming iparág vezetőjévé is vált, olyan menő történetet helyezve a cég brandje mögé, amely a játékosok közösségét és az innovációt helyezi a középpontba, ezáltal nem csak az Xbox, hanem maga a Microsoft is rengeteget profitált a lépéssel.

Az online marketing, és annak ingyenes (pl.: SEO) vagy fizetős (pl.: Google Ads) formái során tehát egyre nagyobb hangsúlyt kap a storytelling. Azok a cégek, amelyek képesek hatékonyan alkalmazni a történetmesélést a reklámjaikban, sokkal nagyobb eséllyel érik el a célközönséget, hiszen az érzelmi kapcsolat kialakítása jelentősen növeli a fogyasztói elkötelezettséget. 

A történetek révén a cégek képesek közvetíteni márkájuk értékeit, küldetését és személyiségét, ami a modern fogyasztók számára kulcsfontosságú — éppen ezért minden marketinges tevékenységnek, legyen az a kreatívok elkészítése, a kampánykezelés vagy a tartalomgyártás, a történetmesélésre kell építenie.

Összegzésként tehát elmondható, hogy a történetmesélés mindennapi életünk és a digitális marketing világának alapvető, sőt megkerülhetetlen eszközévé vált. 

A modern technológia által vezérelt narratívák ma már ugyanúgy formálják döntéseinket, mint a hagyományokban és ünnepekben gyökerező elemek. 

Azok a vállalatok pedig, amelyek képesek hatékonyan integrálni a történetmesélést stratégiájukba, nemcsak a versenytársaik előtt járnak, hanem mély és tartós kapcsolatot alakítanak ki a fogyasztóikkal.